Judeţul Neamţ – religie şi spiritualitate

Mănăstiri cunoscute în toată Europa, obiective turistice unice în lume, spiritualitate, simplitate şi bogăţie sufletească. Asta găsiţi în ŢinutulNeamţului (sau Ţinutul Zimbrului), zonă considerată de localnici binecuvântată. Este locul în care mănăstirile ascund comori artistice fără preţ şi în care realitatea se împleteşte armonios cu basmul.

Dacă mergeţi la Agapia sau la Văratec veţi fi surprinşi, în primul rând, de ospitalitatea măicuţelor. Pe lângă comorile pe care le puteţi descoperi în interiorul mănăstirilor, veţi avea parte şi de delicii culinare de mult uitate: dulceţuri şi şerbeturi făcute în casă, pâinici coapte pe vatra cuptoarelor sau borşuri moldoveneşti gătite la ceaun.

Nu neglijaţi latura spirituală şi pe cea culturală. La Agapia, unul dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate monumente din Ţinutul Zimbrului, veţi descoperi frescele pictate de Nicolae Grigorescu în perioada 1858-1861: icoana Maicii Domnului, inspirată de “Madona Sixtină” a lui Rafael, portretul Mitropolitului Sofronie Miclescu, compoziția “Iisus pe Golgota”, dăruită stareței Tavefta Ursache în semn de omagiu, icoana Sfântului Gheorghe în picioare inspirată din sculptura lui Donatello din Florenţa, icoana proorocului Daniel pentru care şi-a făcut autoportretul. Pe zidurile de nord și de sud ale naosului, în apropierea absidelor laterale, Nicolae Grigorescu a zugrăvit două portrete de mari proporții, cele ale Sfinților Teodor și Eustațiu, sfinți militari – unul român și celălalt dac. În cupola boltei naosului este pictat Iisus Pancocrator, tronând pe un curcubeu, care pune în valoare tricolorul românesc. O manieră picturală, cu pastă uleioasă îngroșată și linii sigure, a fost abordată pentru tablourile Apostolilor Petru, Andrei, Ioan și Pavel, de pe cilindrul bolții, între patru ferestre.

În incinta mănăstirii se găsește un muzeu, care alături de tablouri ale marelui pictor, adăposteşte lucrări de artă medievală și religioasă, precum și o bibliotecă cu un patrimoniu de peste 12.000 de volume.

“… Din câte biserici avem în țară, nici una nu închide o așa de aleasă comoară artistică, atâta bogăție de viață cerească, exprimată așa de frumos, așa de curat și cu atâta putere” (Alexandru Vlahuță, 1910).

Ansamblul Mănăstirii Agapia a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Neamț și este alcătuit din 7 obiective: Biserica „Sf. Voievozi” – datând din secolul al XVII-lea, Paraclisul „Nașterea Maicii Domnului” – datând din 1864, Biserica de lemn „Sf. Ioan Bogoslov” – datând din 1821, Chiliile – datând din secolele XIX-XX, Construcțiile din incintă – datând din secolele XIX-XX, Turnul clopotniță – datând din 1823, Bolnița de lemn „Adormirea Maicii Domnului” – datând din 1780. La acestea se adaugă și casa scriitorului Alexandru Vlahuță.

O altă mănăstire simbol este Văratec, în interiorul căreia găsiţi o impresionantă colecţie de artă veche bisericească. Colecția conține un bogat patrimoniu de obiecte de cult şi icoane străvechi pictate în tempera pe lemn, datând din secolul al XV-lea și care îl înfățișează pe Sf. Nicolae sau pe Arhanghelii Mihail și Gavril, aduse de la Mănăstirea Râșca – Fălticeni. Din secolul al XVI-lea, din zona Văleni – Neamț, datează o pereche de icoane împărătești înfățișând una pe Mântuitorul Iisus Hristos, iar cealaltă pe Maica Domnului cu Pruncul, dar şi icoana “Schimbarea la Față”. Din secolul al XVII-lea datează câteva icoane de mici dimensiuni, care provin tot de la Văleni, dar și icoana „Maica Domnului Dolorosa”, lucrată în tempera de zugravul Eftimie.

Icoanele ce înfățișează Mântuitorul și Maica Domnului, pictate de ieromonahul Tiufan în anul 1697 provin de la schitul Topolița, iar „Domnul cu Pruncul”, o icoană datând din 1779, de la Războieni. Colecţia cuprinde şi o icoană înfățișând pe Maica Domnului cu pruncul între îngeri, pictată de Nicolae Grigorescu în anul 1859.

Cunoscute şi vizitate de zeci de mii de credincioşi în fiecare an sunt şi mănăstirile Neamţ, Sihăstria şi Secu, toate construite în urmă cu sute de ani.

Ţinutul Zimbrului este o destinaţie eco-turistica care a beneficiat în ultima perioadă de fonduri prin intemediul programului Green Entrepreneurship – Dezvoltarea Destinaţiilor de Ecoturism din România, un program comun al Romanian-American Foundation şi Fundaţia pentru Parteneriat. Proiectul își propune să aducă laolaltă administrațiile publice, meșterii populari, pensiunile, oamenii din microregiunea Ținutul Zimbrului (suprapus peste Parcul Natural Vânători- Târgu Neamț, Agapia, Bălțătești, Crăcăoani și Vânători) pentru promovarea zonei și dezvoltarea ecoturismului.