Ţinutul Zimbrului, destinaţie eco-turistică

Dacă vreţi să vă umpleţi sufletul de bucurie, mergeţi câteva zile în Ţinutul Zimbrului. Locul încărcat de istorie şi de cultură o să vă încânte simţurile, ospitalitatea locului o să vă determine să vă întoarceţi măcar o dată, meşteşugurile populare vă vor reaminti de bunicile care ţeseau din zori în seară, iar bucatele tradiţionale vor completa starea de bine.

Ţinutul Zimbrilor este unul dintre cele mai frumoase ţinuturi ale României, în care spaţiul cald şi armonios este perfect completat de frumuseţea locului şi a celor care trăiesc aici. Este un spaţiu al mănăstirilor, acolo unde sunteţi primiţi cu dulceţuri, şerbet, pâinici făcute în casă sau cu o mâncare la ceaun de vă lingeţi degetele. Este ţinutul în care se găsesc cele mai mari mănăstiri de maici din lumea ortodoxă, Agapia şi Văratec, ţinutul în care renumitul pictor Nicolae Grigorescu şi-a lăsat amprenta pe pereţii mănăstirii Agapia şi ţinutul în care găsiţi peştera sfintei Teodora, la mănăstirea de călugări Sihla.

Ţinutul Neamţului înseamnă Ceahlăul cu legendele lui, cu baba Dochia, înseamnă lacul Izvorul Muntelui, care şi el are legendele lui, Catedrala de la Hangu care din când în când îşi arată dintre gheţuri turlele dinamitate de către comunişti, înseamnă Cheile Bicazului şi tot în ţinutul Zimbrilor puteţi vedea depozitul de armăsari de la Dumbrava.

Cetatea Neamţului este cu adevărat unul din simbolurile noastre naționale, iar pădurile seculare, pajiștile smălțuite cu flori şi bucatele tradiționale vin să completeze o destinație de excepție. Rezervaţia de Zimbri şi Fauna Carpatină “Dragoş Vodă” este una din cele 4 rezervaţii de zimbri existente la noi în ţară şi este catalogată ca fiind una dintre cele mai mari rezervaţii exclusive zimbrilor din Europa. Situată în nordul judeţului Neamţ, pe raza comunei Vânători-Neamţ, în apropierea drumului naţional DN15 şi a Mănăstirii Neamţului, rezervaţia reprezintă unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale judeţului.

Totul este completat de obiceiuri strămoşeşti transmise din generaţie în generaţie, de meşterii populari care păstrează vie o comunitate cu tradiţiile şi obiceiurile acesteia. Vasile Găman şi Neculai Popa sunt doar doi dintre cei care au întemeiat muzee pe care le vizitează nu doar cei din ţară, ci o lume întreagă. Sunt muzee care păstrează viu spiritul românilor, în care se regăsesc obiecte de mult pierdute de către noile generaţii.

Şi dacă adăugaţi la toate acestea bucatele tradiţionale, vă veţi îndrăgosti iremediabil de zonă.

Ţinutul Zimbrului este o destinaţie eco-turistica care a beneficiat în ultima perioadă de fonduri prin intemediul programului Green Entrepreneurship – Dezvoltarea Destinaţiilor de Ecoturism din România, un program comun al Romanian-American Foundation şi Fundaţia pentru Parteneriat. Proiectul îşi propune să aducă laolaltă administrațiile publice, meșterii populari, pensiunile, oamenii din microregiunea Ținutul Zimbrului (suprapus peste Parcul Natural Vânători- Târgu Neamţ, Agapia, Bălțătești, Crăcăoani și Vânători) pentru promovarea zonei și dezvoltarea ecoturismului.